Wat is de beste isolatie voor houten vloeren?

Isolatieplaten of EPS-platen zijn een materiaal dat een geëxpandeerde polystyreenplaat is. Het is een van de bekendste vloerisolatiematerialen omdat EPS-platen eenvoudig te installeren zijn en een hoge isolatiewaarde hebben. Een andere goede optie voor sommige soorten hardhouten vloeren, hardschuimisolatie wordt geleverd in vellen polystyreen. Het is geweldig om onder vloeren te stoppen omdat het een gedeeltelijke dampremmende laag biedt en de vloer beschermt tegen wat waterschade.

Vezelisolatie is alsof je een extra laag kleding onder een vloer legt. Het fungeert als een thermische barrière tegen de warmte die ontsnapt uit de houten vloer. Polyester en glasvezel zijn de goedkoopste isolatiematerialen. Ze fungeren ook als akoestische barrières, maar vormen slechte barrières voor opstijgend vocht.

Afgezien van de prijs, is hun belangrijkste voordeel dat ze een houten vloer laten uitzetten en samentrekken tijdens temperatuurveranderingen, genaamd „ademen”, en knikken en versplinteren voorkomen. Als vezels loskomen tijdens de installatie, kunnen ze irritatie van de ademhaling veroorzaken. Vocht kan, zoals altijd, schimmel en meeldauw veroorzaken, maar het kan ook de R-waarde van de isolatie in de muren verlagen. Als u een woningrenovatie overweegt en uw doel is efficiëntie, kan vloerisolatie een slimme plek zijn om te beginnen.

Door je vloeren te isoleren, repareer je kleine dingen die je elke dag teisteren en grote dingen die je maandelijks teisteren. Tom Silva, schrijven voor This Old House, zegt dat de isolatie tocht zal helpen voorkomen en de warmte in huis zal behouden. Als dat niet zo is - wat betekent dat als je voldoende hoofdruimte hebt om mee om te gaan - zou je kunnen overwegen om een ondervloer te bouwen, isolerend zoals je zou doen een zwevend hout- of kruipruimtevloer, en vervolgens vloeren bovenop die nu geïsoleerde ondervloer leggen. Waar betonnen vloerplaten eerdere vloeren in oude huizen hebben vervangen, kunnen ze een vochtbestendig membraan (DPM) bevatten, maar, tenzij relatief recent gelegd, zijn ze mogelijk niet goed geïsoleerd.

Als alternatief kunnen schuimplaten met folie of houtvezel tussen de balken worden gemonteerd, ondersteund op houten latten. Rolisolatie is een goed type vloerisolatie omdat het wordt geleverd in een brede, gezwollen plaat die kan worden gesneden om op uw vloer te passen. Hoewel het installeren van volledige isolatie en kanaalwerk het meest effectief zal zijn, is het maken van grote upgrades in nutsruimtes waar u niet veel tijd in doorbrengt, misschien geen verstandige financiële keuze. Een dampremmende laag, gevolgd door schuimplaat, kan worden neergelegd voordat het beton naar binnen gaat, en dit zal de vloer voldoende isoleren die het beton zal worden of ondersteunen.

Als uw huis sanitair onder de vloeren heeft, kan isolatie een beetje extra bescherming bieden tegen de kou. Het meest voorkomende probleem bij ondervloerisolatie is de toegankelijkheid van de kruipruimte onder de vloer. Dit is wat u moet weten over het isoleren van een vloer, of u nu een massieve vloer, houten, betonnen vloer of planken heeft - omdat het uw huis kan helpen energiezuiniger te worden en uw rekeningen verlagen. Deze isolatie voorkomt echter geen vochtinfiltratie en kan uw ademhalingssysteem beschadigen als vezels worden ingeademd.